Teologianopiskelua vailla rajoja

Blogi
13.1.2014

Tervehdys talvisateisesta Göteborgista! Olemme seuranneet polkua, jonka Suomen uskonpuhdistaja Mikael Agricola muinoin viitoitti: Papin tehtävä on saarnata, studeerata ja rukoilla. Saarnoja saamme työstää kotipappilassa, mutta saarnaamiseen ja viranhoitoon liittyvä opiskelu ja rukouselämä kaipaavat välillä pienen irtioton arjesta.

 

Församlingsfakultet Göteborg (FFG) on tarjonnut puitteet reilun viikon intensiiviselle kansainväliselle seminaarityöskentelylle. Japanilaissyntyinen professori Naomichi Masaki Fort Waynen Concordia Theological Seminarysta (Indiana, USA) on johtanut kymmenen opiskelijan työskentelyä Herran pyhään ehtoolliseen ja ehtoollisliturgiaan liittyvissä kysymyksissä. Opiskelijajoukossa on yksi ruotsalainen, yksi ruotsintanskalainen, me pari suomalaista, pari latvialaista, yksi Slovakiassa työskentelevä amerikkalainen ja kolme amerikkalaista seminaariopiskelijaa, jotka Dr. Masaki toi mukanaan Fort Waynesta.

Gothenburg 084c2

Intensiivikurssimme on osa STM-ohjelmaa (Master of Sacred Theology), joka Amerikan systeemissä on reilun vuoden mittainen tohtorinopintoihin ja tutkimustyöhön valmistava kurssi. Meillä suomalaisilla on jo yliopiston maisteritutkinto, joten emme ole tekemässä STM:ää niinkään akateemisista syistä, vaan studeerataksemme ja oppiaksemme hyvää ja laadukasta tunnustuksellista luterilaista teologiaa paimenviran hoidon tarpeisiin. Sellaista eivät omat valtionyliopistojen teologiset tiedekuntamme juuri tarjoa. Ensimmäistä kertaa tätä STM-tutkintoa ollaan järjestämässä Skandinaviassa, ja vieläpä muutaman vuoden ajalle hajotettuna intensiivikurssina, jotta me työssäkäyvät perheellisetkin voimme osallistua.

Gothenburg 065c Gothenburg (2) 019c

Suomalaisessa yliopistokoulutuksessa opiskelijat tottuvat siihen, että teologiaa on monenlaista, ja yleesä se on hyvinkin irrallaan sekä Pyhästä Raamatusta ja sen oikeasta selityksestä, että käytännön seurakuntaelämästä. Nyt meneillään olevalla kurssillamme saamme kohdata toisenlaisen, hienon todellisuuden;  kaikki oikea teologia riippuu ja johdetaan Jumalan Sanasta, ja teologista työskentelyä tehdään seurakunnan tarpeisiin.  Niinpä mekin olemme päässeet näkemään, miten dogmatiikan professori aloittaa luentonsa kreikankielinen Uusi Testamentti kädessään, eikä laske kirjaa alas edes alkuun päästyään! ”Ehtoollinen on Herran Ehtoollinen. Siksi kaikkiin hyviin kysymyksiin on Herralla vastaus. Ja mihin ei Herralla ole vastausta, siihen ei pidä meidänkään yrittää vastata,” opetti tohtori Masaki. Tältä pohjalta on ollut hyvin mielenkiintoista opiskella hänen kurssillaan.

Gothenburg 093c Gothenburg 062c

Opiskelupäivä aloitetaan FFG:n kappelista aamun rukoushetkestä ja ennen lounasta käydään taas kuulemaan Jumalan sanaa ja sen selitystä sekä veisaamaan ja rukoilemaan. Jumalanpalveluselämä ja teologian opiskelu kuuluvat yhteen, niinkuin pitääkin. Välillä luetaan tekstejä, pidetään esitelmiä, keskustellaan ja yritetään vitsailla itselle vierailla kielillä vaihtelevalla menestyksellä. Työpäivä päättyy viiden aikoihin, jonka jälkeen olemme kukin vuorollamme kokkailleet majoitustilana toimivan Kvillebäckenin jumalanpalvelusseurakunnan kirkkotilan keittiössä maittavia erikoisuuksia.

Gothenburg 072c

Opiskelun ohella onkin ollut hyvin antoisaa tutustua veljiin muista maista ja kuulla heidän kirkkojensa tilanteesta ja elämästä. On aina yhtä rohkaisevaa nähdä, että emme ole Suomessamme yksin – tunnustuksellisia luterilaisia on muuallakin, ja vaikka välimatkat ja äidinkielet erottaisivat, yhteinen usko, hyvä ruoka ja huumori yhdistävät. Suosittelemme lämpimästi hankkiutumista yli rajojen kansainvälisiin opiskeluyhteyksiin. Se avartaa!

2014-01-12 20.07.52

Pastorit Janne Koskela ja Hannu Mikkonen

Janne Koskela

Pastori

Helsinki: Markus ,