Mustajärven ripari pyörähti käyntiin

Lapsi- ja nuorisotyö
7.6.2024

Kesän ensimmäinen rippileiri on parhaillaan käynnissä Mustajärven leirikeskuksessa. Kuva: Katariina Lohtander

Vuoden 2024 Lähetyshiippakunnan kesän ensimmäinen rippileiri käynnistyi 4. kesäkuuta Mustajärvellä Loimaan Mellilässä. Parikymmenpäistä leiriläislaumaa on paimentamassa rippikoulutyön pastorit Eero Pihlava ja Mikko Aho, sekä apuvetäjänä Heidi Savolainen, apunaan kuusihenkinen isosporukka. Leirin puolivälissä Heidin paikan ottaa nuorisotyön teologi Pauliina Pylvänäinen.

Ensimmäisenä päivänä rakennettiin ilmapiiriä

Säät suosivat leirin alussa, kun aurinko paistoi täydeltä terältä. Sen myötä lisättiin ensimmäiseen päivään yksi ylimääräinen uintihetki ja riittävän veden juomisen merkitystä painotettiin. Ensimmäisenä päivänä keskiössä oli hyvän leiri-ilmapiirin perustusten rakentaminen: tutustumisleikit, ryhmäytystehtävät, yhteiset pelisäännöt ja hyvä ruoka loivat puitteet fyysiseen ja henkiseen turvallisuuteen. Ensimmäisen illan iltahartaudessa muistutettiin siitä, kuinka Jumala on aina johdattanut ja varjellut kansaansa kaikissa vaaroissa; erämaan ääriolosuhteissa, kansan keskinäisissä kärhämissä ja oman syntisen sydämen uhatessa:

”Jumalanpalveluksesta Jumalan vaeltava kansa sai aina uudestaan ja uudestaan avun. Palatessaan toistuvasti Jumalan kasvojen eteen erämaassa vaeltanut Israelin kansa sai anteeksi syntinsä ja voitti siten myös omassa itsessään asuvan vihollisen. Siksi mekin tällä leirillä joka päivä palaamme Herran kasvojen eteen. Mitä tahansa pahaa ja väärää päivän aikana on tehnyt, ajatellut tai sanonut, Jumala on Kristuksen takia ne anteeksiantanut. Synnit on sovitettu ja niin meillä on rauha. Siksi me saamme tänään ja joka ilta käydä rauhassa levolle ja nukahtaa. Ja siksi saamme seuraavana aamuna nousta uuteen armon päivään.”

Toisena päivänä oppisisältöjen kimppuun

Isoset ovat järjestäneet leirille hauskaa vapaa-ajan ohjelmaa. Kuva: Katariina Lohtander

Hyvin nukutun yön jälkeen alkoi toisena päivänä työskentely oppisisältöjen parissa. Isosten vetämän raamiksen jälkeen ryhdyttiin Mikko-pastorin johdolla kertaamaan seurakuntajaksolla opittuja asioita. Kertaus huipentui pelastushistorian aikajanan luomiseen leirikeskuksen seinälle. Isosten suunnittelemien ryhmäskabojen kautta saatiin myös mukavaa leikkimielistä kilpailua ryhmien välillä ja vapaa-aikana pelailtiin lentopalloa, mölkkyä ja heiteltiin frisbeetä. Illalla saunojen ja uinnin jälkeen nautittiin iltaohjelmasta, jossa laulettiin, leikittiin ja naurettiin kovaäänisesti isosten mainioille sketseille.

Korkeat odotukset leirin loppupuolelle

Jo muutaman päivän jälkeen leirin tunnelma on lämmennyt ja keskustelut niin tunneilla kuin tuntien ulkopuolella ovat tulleet vilkkaammiksi. Uusia yhteyksiä ihmisten välille on syntynyt ohjattujen ja ohjaamattomien keskustelujen kautta. Myös leirin yhteisten vastuutehtävien hoitaminen on sujunut mainiosti. Loppuleirin kannalta odotukset ovat siis kohonneet entisestään!

Leirin puolivälissä sunnuntaina on tulossa retkipäivä, jonka myötä päästään piipahtamaan Turkuun, ensin Pyhän Paavalin luterilaisen seurakunnan messuun, jonka jälkeen kulttuurivierailulle Tuomiokirkkoon. Viimeisenä iltana perjantaina siirrytään Loimaan evankeliselle opistolle, josta lauantaina suunnataan yhteiseen konfirmaatioon Mellilän kirkkoon.

Leiriläisen haastattelu

Kuka olet? Eetu Aitto-oja

Onko leirielämä entuudestaan tuttua? Olin jo viime kesänä Lähetyshiippakunnan Raamattuopistolla pidetyllä leirillä. Se kesti neljä päivää.

Mitä odotat eniten riparilta? Että oppii enemmän kristinuskosta ja tutustuu uusiin ihmisiin.

Aiheuttiko ulkoläksyt harmaita hiuksia? Välillä, ainakin käskyjen ja uskontunnustuksen yhden uskonkappaleen selitys.

Onko leiriporukassa monta uutta kasvoa? Suurin osa on uusia, muutaman tiedän.

Millä yhdellä sanalla kuvailisit leirin tämän hetkistä tunnelmaa? Yhteisöllinen.

Mikko Aho

Pastori

Turku ,