Luterilaisen perinnön jakoa

Blogi
23.10.2013

Hiippakuntadekaani Juhana PohjolaAlussa oli työtön pappi, kutsu tulla auttamaan ja rukous johdatuksesta. Elettiin vuotta 1992. Neuvostoliitto oli romahtanut. Rautaesirippu oli vedetty sivuun. Ovet olivat auki moniin itsenäistyneihin maihin. Kuka lähtisi opettamaan ja auttamaan?

Kodissani vieraili edellisellä viikolla mies, joka vastasi kutsuun. Dr. Robert Rahn perusti 1992 Lutheran Heritage Foundationin (LHF). Se toimi aluksi hänen kotoaan käsin. Vaimo palveli sihteerinä ja poika hoiteli kirjanpitoa opiskelujen ohessa. Työnäky oli käännättää ja painaa luterilaista kirjallisuutta entisiin Neuvostoliiton maihin. Kirjavarastona toimi autotalli.

Nyt kotimme sohvalla istui eläkkeelle jäänyt LHF:N johtaja. Työ ei ole loppunut, vaikka palkan maksu onkin. Tällä hetkellä hän hoitaa väliaikaisesti vanhaa tehtäväänsä. Bob Rahn tuli Helsinkiin Ukrainan ja Pietarin kautta. Kahdenkymmen vuoden aika työ on vain laajentunut. Kirjoja on painettu yli 2 miljoonaa. Käännöstöitä tehdään ympäri maailmaa tällä hetkellä 84 kielellä. Järjestöä johdetaan nykyään Detroitin keskuksesta, mutta organisaatio on edelleen kevyt. Henkilökuntaa on vain 11, mutta erilaisissa käännösprojekteissa on mukana yli 200 henkilöä kaikkialla maailmassa. Tavoitteena on pitää painopiste alhaalla paikallisesti ja perustoiminnassa.

LHF:n idea on toimiva. Raamattuja on käännetty pitkään, mutta koskaan ennen ei ole ollut pelkästään luterilaisen kirjallisuuden kääntämiseen, painattamiseen, jakamiseen ja opettamiseen keskittynyttä järjestöä. Lähetit lähtevät, mutta kirjat jäävät vaikuttamaan sukupolvesta toiseen. LHF on yksi Missourin synodin palvelujärjestö, mutta vastaa itsenäisesti toiminnastaan.

Kun kyselen kasvustrategian salaisuutta, vastaus on hämmentävä. Strategioita ei paljoa ole tehty eikä usein ole tiedetty mihin kuljetaan. Mutta Makedonian mallia on noudatettu. Tule yli Makedoniaan ja auta meitä (Apt.16). Kun materiaali on ravitsevaa, sana avaa ovia. Kun on valmiutta auttaa ilman kirkollista yhteyttäkin, luterilainen opetus rakentaa yhteyttä. Kun selvää opetusta annetaan, ruokahalu kasvaa. Kun lahjoittajien varoja vastuullisesti hoidetaan, se luo luottamusta ja iloa antamaan.

Tällä hetkellä LHF:n painopiste on siellä, missä kristikunta kasvaa eli Aasiassa ja Afrikassa. Monissa suurissa ja vanhoissakin luterilaisissa kirkoissa, kuten Indonesiassa tai Etiopiassa tunnustukselliselle luterilaiselle kirjallisuudelle on huutava tarve. Jäseniä on paljon, mutta uskon sisällön käsittäminen ohutta. Monissa yhteistyökirkoissa käännöstyötä tehdään ja materiaalia jaetaan vainojen alla. Se tuo vakavuuden ja pyhän kiireen työhön. On toimittava niin kauan kuin mahdollisuus on.

Työ on kehittynyt siten, että kirjojen kääntämisen lisäksi tarve niiden opettamiselle kasvaa. Käännettävää materiaalia löytyy pyhäkouluvihoista tunnustuskirjoihin. Ne ovat ilmaiseksi jaossa. Materiaalipankki on huikaiseva: http://www.lhfmissions.org/page.aspx?pid=246

Luther-säätiön aloittaessa toimintansa vuonna 2000, saimme mekin tulla työyhteyteen LHF:n kanssa. Yhteys syntyi TT Anssi Simojoen kautta, joka pitkään johti LHF:n Afrikan työtä. Ennen paluutaan Suomeen hän jätti yhtenä elämäntyönsä hedelmänä suahilinkieliset tunnustuskirjat opettamaan Itä-Afrikkaa. LHF:n avustuksella olemme painaneet kymmeniä tuhansia opetusvihkosia ja kirjoja Suomessa. Niiden joukossa on myös kohua herättänyt Päivi Räsäsen kirjoitus homoseksuaalisuudesta. Mutta tähtäyspisteemme on ollut katekeettinen perusopetus. Monet painokset on jaettu loppuun, mutta virtuaalisesti niitä voi lukea: http://www.luthersaatio.fi/aamutahti-vihkot/aamutahti/

Hyvästellessäni vieraan katselin Bob Rahnin käyntikorttia. Se on kirjanmerkki, johon on painettu hänen lapsuuden kotinsa seinällä riippunut huoneentaulu: Jesus never fails! Siinä on luterilainen perintö, sanoma ja missio kiteytetty! Jeesus ei hylkää eikä petä!

Juhana Pohjola

Janne Koskela

Pastori

Helsinki: Markus ,