Resultat från vårens medlemsenkät

Nyheter
1.9.2024

Stiftsdekan Joel Kerosuo behandlade resultaten från vårens medlemsenkät vid Sommarfesten i augusti. Bild: Kari Puustinen

 

På våren ombads våra församlingsmedlemmar svara på en enkät som hade framställts av Missionsstiftets konstitutionskommitté. Med hjälp av enkäten ville konstitutionskommittén utreda medlemmarnas synpunkter gällande bland annat deltagandet i Missionsstiftets verksamhet, medlemskap i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, registrering av Missionsstiftet som religionssamfund, samt kyrkans informationskanaler.

Enkäten fanns på både finska och svenska och besvarades av sammanlagt 712 personer. Svaren kan anses vara omfattande både med tanke på åldersfördelningen och geografin: Bland dem som svarade på enkäten fanns folk i olika åldersgrupper, från under 18-åringar till över 65-åringar. Över hälften av dem var över 50 år gamla. Svaren kom från alla prosterier, dock så att svaren från Sydöstra prosteriet och Tavastlands prosteri var färre i förhållande till medlemstalet, medan antalet svar från Nylands prosteri var förhållandevis stort i jämförelse med de övriga prosterierna.

Var femte har dubbelt medlemskap

Under de senaste åren har man inom Missionsstiftet diskuterat det så kallade dubbla medlemskapet. Vår kyrkas status som oregistrerat religiöst samfund har möjliggjort att medlemmarna samtidigt hör till en församling inom både Missionsstiftet och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Eftersom vår kyrka inte har ett gemensamt medlemsregister och eftersom man inte har fört bok över dubbelmedlemmar har man inte tidigare vetat hur många som är medlemmar även i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Enligt resultaten från enkäten är andelen ungefär var femte medlem. I medlemsänketens resultat framgår att 22 % av dem som svarade på enkäten är medlemmar i en församling inom både Missionsstiftet och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Medlemskap i Missionsstiftet och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland enligt hur länge man varit med i Missionsstiftets verksamhet.

 

Enligt resultaten tycks det dubbla medlemskapet inte hänga samman med ålder: Bland medlemmar i olika åldrar finns det ungefär lika många dubbelmedlemmar i alla åldersgrupper. Flest dubbelmedlemmar finns det bland dem som är under 18 år gamla. Däremot inverkar deltagandet i verksamheten i hög grad på antalet dubbelmedlemmar: Bland dem som varit med i verksamheten i under ett års tid är ungefär hälften dubbelmedlemmar, men av dem som varit med i minst ett år meddelar endast i medeltal 20 % att de är dubbelmedlemmar.

Positiv ställning till registrering

Under de senaste åren har Missionsstiftets konstitutionskommitté undersökt möjligheten att vår kyrka skulle registrera sig som religionssamfund. Kommittén grundades år 2021 och har undersökt och reflekterat kring det praktiska i en registrering, för- och nackdelar ur olika synvinklar. Samtidigt har tankar kring registreringen diskuterats i församlingarna och i olika verksamhetsorgan.

Två tredjedelar av dem som svarade på medlemsenkäten förhöll sig positivt till registrering som religionssamfund. 35,8 % önskade att Missionsstiftet ska registreras som religionssamfund. 30,1 % ansåg att registreringen är en bra målsättning, bara man går vidare med tillräcklig eftertanke. Ungefär 17 % tyckte att det är bra som det är i nuläget och att det vore vist att fortsätta på samma sätt. Ungefär 2,4 % ville inte gå in för en registrering och 0,7 % skulle inte vilja vara medlemmar ifall Missionsstiftet går in för en registrering. Ungefär 14 % av dem som svarade ansåg att de inte har någon stark åsikt i frågan.

Åldersfördelning och inställning till registrering som religionssamfund.

 

Registreringen som religionssamfund fick mest stöd bland dem som är under 35 år gamla. Bland dem som är över 51 år fanns flest av dem som anser att nuläget fungerar bra. De som starkt motsätter sig en registrering fördelades jämnt mellan under 50-åringar och över 50-åringar. Av de dubbelmedlemmar som svarat på enkäten förhöll sig knappt hälften (46 %) positivt till en registrering, 7 % understödde inte en registrering. Registreringen fick mest understöd bland dem som har kommit med i verksamheten senast.

Missionsstiftets stiftsdekan Joel Kerosuo anser att medlemsenkäten var av nytta. Enkäten gav information om många olika saker. I sin utredning konstaterade konstitutionskommittén att det av flera orsaker är en naturlig riktning för Missionsstiftet att gå in för en registrering. Enligt Kerosuo understöds detta också av att det är en stor andel som understöder tanken om en registrering.

– Just nu får vi fokusera på det goda grundarbetet i församlingarna, och sedan se i lugn och ro hur läget utvecklas, säger Kerosuo.

Också i sitt tal på sommarfesten i Loimaa reflekterade Kerosuo kring för- och nackdelar i en registrering, i ljuset av resultaten från enkäten. Enligt Kerosuo har Missionsstiftet redan i nuläget rätt omfattande frihet att verka som kyrka, också om man ser på det från samhällets synvinkel. Registreringen är inte ett brådskande ärende, och just nu skulle den stora mödan möjligen vara större än de fördelar som en registrering skulle ge.

Fortsättningen avgörs i november

Under sommaren har Missionsstiftets konstitutionskommitté analyserat resultaten från medlemsenkäten. På basis av enkäten och tidigare arbete kring frågan har kommittén sammanställt en slutrapport. Rapporten kommer att behandlas offentligt vid Missionsstiftets årliga stiftsmöte i november. Med konstitutionskommitténs utredning som grund fattar stiftsmötet beslut om hur kyrkan går vidare med frågan om registrering som religionssamfund. Nu, på slutrakan av sitt arbete, vill konstitutionskommittén tacka alla dem som svarat på medlemsenkäten och alla dem som under de senaste åren deltagit i diskussionerna, gett av sin tid och bidragit med synpunkter.

Texten är en översättning av stifssekreterare Pauliina Pylvänäinens finska text ”Kevään jäsenkyselyn tuloksia”.